Kako uspješno proći intervju za posao – Jooble
Jooble Istraživački centar mladih je ostvario suradnju s novom prijateljskom stranicom Jooble, međunarodnim portalom za pretragu poslova. U nastavku se nalazi članak “Kako uspješno proći intervju za posao” koji je Jooble pripremio za nas.

Kako uspješno proći intervju za posao

Intervju za posao smatra se vrhuncem procesa zapošljavanja. Pročitajte ove savjete za uspješan prolaz poslovnog intervjua od portala za pretragu poslova u Hrvatskoj Jooble.

Za početak, bitno je da već tijekom telefonskog razgovora s potencijalnim poslodavcem ostavite o sebi dobar dojam. To ne podrazumijeva da trebate biti ljubazni i stručni samo u razgovoru s direktorom ili HR-menadžerom, već i u razgovoru s bilo kojim suradnikom tvrtke. Ovo je važno jer obični suradnik ili tajnica može svom rukovoditelju prenijeti pored toga kako je prošao razgovor, i informaciju kakav je dojam sugovornik – dakle, Vi – ostavio.

Dobro je da već u telefonskom razgovoru po mogućnosti saznate koje će Vam biti radne obaveze na potencijalnom radnom mjestu. To Vam će dati bolje razumijevanje o vrsti i detaljima posla, a također može dati mogućnost za bolju pripremu ka intervjuu.
U telefonskom razgovoru možete pitati i hoćete li morati tijekom intervjua popuniti neki upitnik, proći neke pismene ili praktične testove. Saznat ćete onda morate li se dodatno pripremiti, ili donijeti neke dodatne stvari (recimo, papir i olovku ili još nešto).

Kad krenete na razgovor za posao, prije svega se pobrinite da stignete prije zakazanog termina za intervju! Bolje je da Vi čekate svog potencijalnog poslodavca, nego da on čeka Vas. U cjelini, u poslovnom životu (kao i u životu općenito) pravodoban dolazak je vrlo važan, a ponekad je i jedan od najvažnijih vještina.

Od velikog značaja je i da spremite i donesite sa sobom dokumente< koje su ponajčešće potrebne za intervju. To su: diplome o stečenom obrazovanju ili o završetku studija, certifikati o dodatnom obrazovanju, o znanju stranih jezika, o prolasku stručnih tečajeva, potvrde o vođenju i sl., i naravno životopis!
Razmislite i o odgovorima na pitanja koja Vas može pitati poslodavac na intervjuu.
Najčešća pitanja su:

  • Zašto ste otišli (zašto ste odlučili napustiti) svoj prethodni/posljednji posao (ako ste ga imali)?
  • Kakvo radno iskustvo imate? (Ako još nemate radnog iskustva, popričajte o Vašim dostignućima prilikom studija ili prilikom stručne prakse, opišite što znate raditi i to bolje od ostalih. Razmislite i sjetite gdje ste već pokazali Vaše vještine i stručna znanja. Bitno je da se tiču Vaših budućih obaveza na potencijalnom radnom mjestu!)
  • Zašto želite raditi u našoj tvrtki?
  • Koje Vaše karakteristike mogu biti korisne za našu tvrtku?
  • Koje su Vaše najveće prednosti i slabosti u struci/ na radnom mjestu?
  • Koji su Vaši najbolji rezultati u struci?
  • Da li imate određene strahove u profesionalnom radu? Kako se s njima borite?

Također razmislite i o odjeći u kojoj ćete otići na intervju. Neka prvi dojam o Vama bude što bolji.
Uredan kostim u poslovnom stilu, čiste uredne cipele i primjerena torba, uredna kosa i nokti. Toga će biti dovoljno da ostavite pozitivan dojam na Vašeg sugovornika.

Želimo Vam uspješan prolazak intervjua !