Meet and Code: RasPitaj Se! vol.2 – Raspberry Pi radionice

20. i 21.10.2018. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (dvorana A210) u organizaciji Istraživačkog centra mladih uz potporu SZZG-a i Meet and Code inicijative :)
Ulaz je besplatan, no zbog ograničenih mjesta potrebno se prijaviti na https://goo.gl/forms/3qIvYRkgpF2Ro6rD2

Radionice:

1. Uvod u Linux i Git (termin 20.10.2018. od 11:30 do 14:30)
2. Flask: razvoj jednostavnog Web servera (termin 21.10.2017. od 10:00 do 13:00)
3. Docker i IoT (termin 21.10.2018. od 13:00 do 16:00)
* Preporučeno je sudjelovanje na svim radionicama, no moguće je i samo na nekima.

Radionice su primjerne za sve dobne skupine i predznanja.

Polaznicima prošlogodišnje radionice nije potrebno doći na subotnju radionicu, jer se ona ponavlja.

raspitajSe

Meet and Code: Printaonica

Ovu subotu organiziramo radionicu Printaonica u okviru Meet and Code i EU Code Week događanja na FER-u. Ulaz je besplatan, no zbog ograničenih mjesta potrebno se prijaviti na https://goo.gl/forms/CtkdDcSWGfHN9sk43

Printaonica je edukativna radionica s ciljem upoznavanja sudionika s osnovama 3D printanja.
Radionica se održava 13. listopada 2018. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, u podrumu C zgrade (na ulazu Fakulteta postavit ćemo putokaze do prostorije).
Vremenski radionicu organiziramo u četiri termina (10 – 11:45, 12:15-14:00, 14:15-16:00, 16:15-18:00). Sudionik se može prijaviti na samo jedan od termina.

#MeetandCode #TechSoupBalkans #SAP ŠUZA

photo_2018-07-14_17-50-27

Meet and Code: Bioinformatika

Ovu subotu organiziramo radionicu BioinfoRmatika u okviru EU Code Week-a na FER-u. Ulaz je besplatan, no zbog ograničenih mjesta potrebno se prijaviti na https://goo.gl/forms/2gc2U3Lp0CMxMPLE3

BioinfoRmatika je edukativna radionica s ciljem upoznavanja sudionika s osnovama bioinformatike u programskom jeziku R. Radionica se održava 6. listopada 2018. od 13 do 18 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, dvorana A210.

#MeetandCode #TechSoupBalkans #SAP ŠUZA

Bioinformatika_plakat-2

RasPitaj se! – Raspberry Pi radionice

………………………..raspitaj_se_plakat

“RasPItaj se!” je znanstveno edukativni program namijenjen prvenstveno srednjoškolcima studentima, ali i onima koji se prvi put susreću s programiranjem i računalima za ugrađene sustave.

Raspberry Pi je fleksibilna platforma u koju se lako udubiti, a nudi jako puno toga – prvo kao edukacijska platforma, a kasnije i kao prava mala projektna platforma.

Predviđene radionice i predavanja podijeljene su u nekoliko dijelova, od kojih je za neke potrebno predznanje stečeno na prethodnim radionicama „RasPitajSe“:

  1. Osnove Raspberry Pi-a: uvod u programiranje fizičkog svijeta (termin 16.12.2017. od 9:30 do 12:30)
  2. Uvod u Linux i Git (termin 16.12.2017. od 13:00 do 17:00)
  3. Flask: razvoj jednostavnog Web servera (termin 17.12.2017. od 10:00 do 13:00)
  4. Rpi samostalni projekt (termin 17.12.2017. od 14:00 do 17:00)

Cilj „RasPitaj se!“ je prvenstveno poticanje kreativnosti i “iskre” za vlastite projekte i upoznavanje polaznika s tehnologijama „otvorenog koda“, koje su širokih mogućnosti i besplatne za korištenje.

 

Radionice su namijenjene polaznicima svih spektra predznanja: od početnika do entuzijasta. Polaznici kasnijih radionica za koje su potrebna neka prethodno stečena znanja, ta znanja imaju priliku naučiti na prethodnim radionicama. Svaka radionica namijenjena je na do 15 polaznika u trajanju između 2 i 4 sata, s odgovarajućom pauzom. “RasPItaj se“ će se održati za vikend 16. i 17. prosinca 2017. godine.

 

Prijave za sve radionice su na sljedećem linku.  PRIJAVI SE! :D

 

 

Radionice Hour of Code 2017

PYTHON I ARDUINO ZA MODERNU ZNANOST I EKSPERIMENTE

  1. radionica: Moderni eksperimenti – prikazivanje podataka u realnom vremenu koristeći Arduino i Python
    termin (10.12.2017. 14:00 – 16:00)
  2. radionica: Moderni eksperimenti – vlastita grafička sučelja (GUI) za eksperimente
    termin (10.12.2017. 17:00 – 19:00)

* radionice je najbolje slušati jednu za drugom, no moguće je i svaku odvojeno

 

Arduino je nastao kako bi povezao računalo sa fizički svijetom i omogućio lako upravljanje   aktuatorima ali i povratnu vezu preko senzora. Ipak Arduino IDE ima ograničenu mogućnost za interakciju sa korisnikom. Moguće je ispisivati tekst preko serijskog monitora ili primiti tekstualne naredbe od korisnika. Korištenjem Pythona  za interakciju sa Arduinom otvara se novi svijet  mogućnosti. Moguće je grafički u vremenu prikazivati stanje senzora, moguće je preko samostalno dizajniranih grafičkih korisničkih sučelja direktno interagirati i upravljati aktuatorima, moguće je napraviti program koji će u potpunosti izvoditi mjerenja dok vi radite nešto drugo. A to znači jednu drugu dimenziju za znanost i na koji način možemo raditi mjerenja i eksperimente, a bez skupe opreme.

Radionica  „Moderni eksperimenti – prikazivanje podataka u realnom vremenu koristeći Arduino i Python“ baviti će se kako grafički u vremenu prikazivati stanje sa  jedno ili više senzora. Naučiti će se kako preko serije komunicirati između Pythona i Arduina, a zatim će se koristeći Matplotlib bibilotekom da bi se mjereni podatci sa raznih senzora prikazivali grafički u vremenu.

Na radionici „Moderni eksperimenti  – vlastita grafička sučelja  (GUI) za eksperimente“ naučiti će se kako koristeći PyQt samostalno osmisliti i napraviti grafičko sučelje (GUI) kojim ćemo moći upravljati eksperimentom (npr. zvučnikom, LED diodom,  motorom itd.) preko Arduina, ili pak pokrenuti mjerenje eksperimenta. Sudionici prve radionice napraviti će potpuni GUI za prikazivanje, obradu i spremanje dolaznih podataka sa senzora.

Prijave za obje radionice su na linku. Radionice će se održati u popodnevnim satima 10.12.2017.  na FERu, a detaljna vremena biti će poslana mailom prijavljenima.  Mogu se prijaviti svi zainteresirani neovisno o starosti.

……………………………………………..plakat_slika_moderni_eksperimenti

 

 

 

ICM Code Week na FERu

Meet_and_Code_Logo_RGB

Uz podršku TechSoup Balkans obilježavamo Europski tjedan programiranja. Događaj će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 4, Zagreb, u subotu 14.10.2017. godine, s početkom u 9 sati. Radujemo se druženju i kodiranju!

#TechSoupBalkans #MeetandCode #EUCodeWeek #SAP

Više informacija i prijavnica je dostupna na suza.fer.hr

ICM Summer of Code

Ovog ljeta organiziramo ljetnu školu programiranja pod nazivom “ICM Summer of Code”.Riječ je o nizu tematskih radionica koje će omogućiti polaznicima da u projektnom timu u potpunosti naprave vlastitu aplikaciju, čijom će demonstracijom škola završiti.

Dodatne informacije o projektu su dostupne na web stranici icm.hr/soc/, putem koje se i ostvaruju prijave.

U organizaciji imamo potporu FER-a (program ŠUZA); časopisa Bug i Vidi; Davora Škrleca, zastupnika u Europskom parlamentu te Studentskog Zbora Sveučilišta u Zagrebu.

ICM
Summer of Code 2017
Arduino Day 2017

U sklopu Arduino Day-a koji ce se odrzati na Fakultetu Elektrotehnike i Racunarstva ovu subotu 1.4.2017 u 14h, organiziramo radionicu za sve zainteresirane za programiranje razvojne plocice Arduino. Nije potrebno nikakvo predznanje niti oprema. Obradit cemo osnove programiranja , povezivanja Arduina s racunalom, te cemo realizirati nekoliko funkcija sa svjetlecim diodama i potenciometrom. Za prisustvovanje je potrebno prijaviti se na formu u nastavku. Broj polaznika je ogranicen. Veselimo se vasem dolasku!
https://goo.gl/oJ0VyJ
cover-eXlpI67uZCE929tnNXF2lrognmlFmxEs

Sat programiranja @ FER

ICM se i ove godine pridružio FER-u i ŠUZA-i koji se tradicionalno i ove godine pridružuju velikoj obitelji organizatora radionica programiranja Hour of Code. U jednoj lekciji iz programiranja učenici će napisati prve naredbe pod stručnim vodstvom naših entuzijastičnih voditelja. Arduino, Vaiana, FPGA, Lego Mindstorms, SpyPy…sve smo vam otkrili! Ovaj globalni događaj, u kojem je do sada sudjelovalo preko 15 milijuna učenika iz cijelog svijeta, održava se u tjednu od 5. do 12. prosinca, a na FER-u će se održati u subotu, 10. prosinca 2016. godine u 17 sati.
Raspored radionica pronađite na letku.
Ulaz je, dakako, slobodan, no kako bismo mogli osigurati potrebne resurse, molimo sve zainteresirane polaznike da se prijave na radionice klikom na ovaj link.

Europe Code Week 2016.

EU Code Week

Od 15. do 22. listopada u Europskoj uniji se obilježava tjedan programiranja. Cilj je, kroz druženje i zabavu, približiti tehnologiju svim građanima Europe. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu obilježit će ovaj tjedan organizacijom niza radionica za učenike. Radionice organizira ŠUZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu, program za popularizaciju znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Više informacija o radionicama pronađite nahttp://suza.fer.hr/suza?@=2jb2l#news_7519
I
straživački centar mladih sudjeluje s dvije radionice: Android 101 i Osnove web dizajna, tako da Vas pozivamo da nam se pridružite, naučite nešto novo i zabavite se :)

Ujedno ovim putem želimo zahvaliti našim članovima koji su organizirali radionice (Ivan Moštak, Dunja Vesinger, Domagoj Pluščec ) .

EU Code Week na FERu

I ove godine se obilježava Europski tjedan programiranja na FER-u.
Mi također sudjelujemo tako da Vas pozivamo da nam se pridružite, naučite nešto novo i zabavite se :D
Budite brzi jer je broj mjesta na pojedinim radionicama ograničen!
https://goo.gl/oyHE6o

Noć muzeja 29.1.2016.

logo

Ove godine Istraživački centar mladih sudjeluje u noći muzeja u sklopu Fakulteta elektrotehnike i računarstva,
Sveučilišta u Zagrebu

Dođite nas posjetiti :)

Više informacija na:
http://nocmuzeja.hr/…/fakultet-elektrotehnike-i-racunarstva/

Hour of code – Android 101

U sklopu Sata programiranja koji se održavao na FER-u 12. prosinca 2015. Istraživački centar mladih je održavao radionicu Android 101.
Materijale koje smo koristili na radionici možete naći u repozitoriju na SUZA – FER.

Android 101 - Šuza

Europe Code Week 2015.

Od 11. do 17. listopada traje “Europe Code Week”, manifestacija čiji cilj je, kroz druženje i zabavu, približiti tehnologiju svim građanima Europe. FER se uključio u EU Code Week s nizom predavanja i radionica prilagođenih raznim uzrastima, od predškolske djece pa sve do njihovih roditelja i profesora.

U sklopu ove manifestacije ICM će održati radionicu Genetika Pythona na kojoj će se kroz spoj biologije i programiranja rješavati probleme iz bioinformatike. Polaznici će naučiti osnovne naredbe programskog jezika Python, neke algoritme za obradu podataka te osnove genetike i kombinatorike.

Ujedno ćemo održati radionicu Upoznavanje osnova Arduina.12085232_992659700776290_75472833_o
Zanimaju vas elektronika ili programiranje? Čuli ste za Arduino, ali niste imali priliku isprobati ga? Imate Arduino i
ne znate što s njim? Ovo je radionica za vas. Na radionici ćemo se upoznati s Arduino uređajima i s nekoliko
osnovnih elektroničkih komponenti, naučit ćemo kako se komponente spajaju s Arduinom te napisati svoj prvi
Arduino program.

Poveznica na stranicu: ŠUZA
Prijavnica: PRIJAVA

Dan Znanosti i Tehnologije

U subotu, 3.10. u prostorijama Prirodoslovno matematičkog fakulteta (Horvatovac 102a) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Unska 3) će se održati Dan Znanosti i Tehnologije. Za Vas smo pripremili velik broj radionica koje su namijenjene osnovnoškolcima, srednjoškolcima, a i zainteresiranim studentima.
Pozovite svoje prijatelje, zabavite se i naučite nešto novo :) (Događanje je završilo)

plakat dan znanosti i tehnologije

(više…)

SOLARbotics radionica

U subotu 25.4.2015. godine članovi ICM-a su održali radionicu pod nazivom “SOLARbotics” u sklopu 13. Festivala znanosti http://www.festivalznanosti.hr/2015/.

Radionica se održala u Tehničkom muzeju. Slijedi opis radionice i slike :)

“Solarbotics su mali roboti koji su iznenađujuće slični živim bićima. Pokreću se upravo zahvaljujući sunčevoj svjetlosti, kreću se samostalno bez čovjekovog upravljanja i nalikuju na kukce.

Ideja „solarbota“ je potekla od ideje BEAM robotike (Biology, Electronics, Aesthetics and Mechanics). Temelji se na ideji sastavljanja što jednostavnijih robota od analognih komponenti bez upotrebe mikrokontrolera. Cilj je koristiti najmanji mogući broj elektroničkih komponenti i reciklirati elektronički otpad. Roboti se mogu kotrljati, skakutati, puzati sve ovisno o tome kako ih konstruiramo.

Na radionici bi se sastavljali roboti od samog početka. Prošle bi se osnove lemljenja te komponenata od kojih se grade roboti. Ova radionica uvodi u osnove robotike i elektronike te poručuje da robotika nije nešto „svemirsko“ već da je samo potrebno nešto dijelova i dosta mašte. I naravno Sunce.”


IMGP2313-0
(više…)

Dan Znanosti i Tehnologije

U subotu, 6.12. u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Unska 3) će se održati Dan Znanosti i Tehnologije. Za Vas smo pripremili velik broj radionica koje su namijenjene srednjoškolcima i studentima. Pozovite svoje prijatelje, zabavite se i naučite nešto novo :) Poveznica na event

Dan_znanosti

Europe Code Week

Od 11. do 17. listopada traje “Europe Code Week”, manifestacija čiji cilj je, kroz druženje i zabavu, približiti tehnologiju svim građanima Europe. FER se uključio u EU Code Week s nizom predavanja i radionica prilagođenih raznim uzrastima, od predškolske djece pa sve do njihovih roditelja i profesora. U sklopu ove manifestacije ICM će održati radionicu Genetika Pythona na kojoj će se kroz spoj biologije i programiranja rješavati probleme iz bioinformatike. Polaznici će naučiti osnovne naredbe programskog jezika Python, neke algoritme za obradu podataka te osnove genetike i kombinatorike.
Poveznica na Facebook event: event