RasPitajSe! Raspberry Pi radionice
U subotu 27.02.2021, u 9:00 u dvorani A101 udruga ICM organizira popularnu radionicu RasPitajSe! – Raspberry Pi radionice. Broj sudionika je ograničen te umanjen u odnosu na standardni radi epidemioloških mjera. Nije potrebno predznanje niti ikakva oprema (iako poželjno da imate svoje kako bi vam ostale postavke).
 
Tema radionice: IoT – mobilna aplikacija i Blynk.cc
 
Prijave na linku: https://forms.gle/oYL3n1Jh15SdvUrX7 – pristupnike molim da pričekaju potvrdu o prijavi na mail (očekivano petak kasno poslijepodne) zbog uobičajene velike navale na ovakav tip radionica.
 
Sudionike molimo da ne kasne te da ponesu vlastite smartphoneove (iOS, Android) na koji bi instalirali napravljenu mobilnu aplikaciju. Također, možete ponijeti svoje IoT senzore/motore/lampice/rpi kamere/webkamere i slično s kojima već neko vrijeme planirate napraviti kućni IoT sustav (npr otvaranje garaže putem mobilne aplikacije, paljenje rasvjete, video nadzor i slično) a nikako do sad niste uhvatili vremena ili živaca – ova radionica je idealna za vas :)
 
Vidimo se na radionicama!
raspberry vol4_page-0001
Održana radionica Printaonica

Ovu nedjelju, 14.2.2020., je održana još jedna Printaonica, uz maksimalno pridržavanje mjera socijalne distance.

photo5857147777908323830

photo5857147777908323835

 

Meet and code – Istraži uz Python

U petak 16.10.2020. od 16 do 18 sati održavamo online radionicu Istraži uz Python. Cilj radionice je pružiti praktična znanja programskog jezika Python koja se mogu koristiti za analizu podataka. Radionica je prilagođena za učenike srednjih škola.

Za sudjelovanje na radionici potrebno se je prijaviti putem obrasca: https://forms.gle/WqpLKi3nPe3grgkE6.

Radionica je organizirana u okviru inicijative Meet and code

Istraži uz Python

Da, Znate!

Ove godine ponovno organiziramo Dan Znanosti i Tehnologije (Da, ZnaTe!) !

Napominjemo da je potrebno prijaviti se za Printaonicu zbog ograničenih kapaciteta putem prijavnice.

daznate

Održane su radionice u sklopu Meet and Code 2019

Kako je na radionicama bilo, možete pogledati na slikama.

PyTorch Radionica 2019 - slike s radionice (1)

PyTorch

RasPitaj Se!

RasPitaj Se!

RasPitaj Se!

RasPitaj Se!

RasPitaj Se!

RasPitaj Se!

RasPitaj Se!

RasPitaj Se!

RasPitaj Se!

RasPitaj Se!

Python i Arduino za modernu znanost i eksperimente

Python i Arduino za modernu znanost i eksperimente

Python i Arduino za modernu znanost i eksperimente

Python i Arduino za modernu znanost i eksperimente

 

Printaonica

Printaonica

Printaonica 2019.

U subotu 26.10. i  nedjelju 27.10. na FER-u organiziramo Printaonicu 2019. u sklopu EU Code Week-a. Radionica se održava u podrumu C zgrade (na ulazu Fakulteta postavit ćemo putokaze do prostorije).

Program “Printaonica” se sastoji od predavanja i radionica na kojima se sudionike upoznaje s osnovama 3D printanja kroz dva koraka:

 1. Predavanja za početnike na kojima bi se obradile sljedeće teme:
  1. Uvod u hardver 3D pisača:
   1. upoznavanje s tipovima 3D pisača
   2. upoznavanje s prednostima i manama 3D pisača
   3. upoznavanje s glavnim dijelovima 3D pisača 
  2. Uvod  u skup softvera potreban za 3D ispis:
   1. kratak pregled vrsta 3D modela
   2. kratak pregled dostupnih softvera s naglaskom na one besplatne, javno dostupne i ažurne
   3. pregled opcija, metoda i konfiguracija potrebnih za 3D printanje
 2. Radionice za početnike na kojima bi se obradile sljedeće teme:
  1. Kalibracija 3D pisača
  2. Trikovi i prijedlozi prilikom ispisa
  3. Ispis nekih modela
  4. Demonstracija najčešćih grešaka koje početnici rade prilikom printanja
  5. Demonstracija ograničenja ispisnih tehnika, te metode kojima se, barem donekle, rješavaju

photo_2018-07-14_17-50-27

Članovi udruge posjeduju četiri 3D pisača koja su često dostupna u prostorijama udruge. Na tim pisačima biti će odrađene demonstracije, kao i na još jednom ručno izrađenom pisaču na Elektroboju 2015.g. Pored toga, polaznici će moći printati i svoje 3D modele.

Predavanja i radionice će biti organizirane u više termina tijekom dana, s okvirnim trajanjem od 2 sata i 30 minuta po terminu. Sudionik se može prijaviti na samo jedan termin. Termini u subotu su: 10:00-12:30 14:00-16:30, dok su termini u nedjelju: 9:00-11:30 13:00-15:30 16:00-18:30. Prijavnica je dostupna ovdje.

Dodatna pitanja možete uputiti na mail adresu mail@icm.hr ili nam se javite na facebook stranici https://www.facebook.com/IstrazivackiCentarMladih

Python i Arduino za modernu znanost i eksperimente

Arduino je nastao kako bi povezao računalo s fizički svijetom i omogućio lako upravljanje aktuatorima, ali i povratnu vezu preko senzora. Korištenjem Pythona za interakciju s Arduinom otvara se novi svijet mogućnosti. Moguće je grafički u vremenu prikazivati stanje senzora te preko samostalno dizajniranih grafičkih korisničkih sučelja direktno interagirati i upravljati aktuatorima, a moguće je napraviti i program koji će u potpunosti izvoditi mjerenja dok vi radite nešto drugo. Time ostvarujemo mogućnost da na puno više načina možemo, bez skupe opreme, izvršavati znanstvene eksperimente i mjerenja.

U prvom dijelu bavit ćemo se kako grafički u vremenu prikazivati stanje s jednog ili više senzora. Naučit će se kako komunicirati između Pythona i Arduina, a zatim će se koristiti matplotlib biblioteka da bi se mjereni podaci s raznih senzora prikazivali grafički u vremenu.

U drugom dijelu radionice naučit će se kako koristeći PyQt osmisliti i napraviti grafičko sučelje (GUI) kojim ćemo moći upravljati eksperimentom (npr. zvučnikom, motorom, Peltierovim elementom itd.) preko Arduina, pokrenuti mjerenje eksperimenta te prikazati, obradit i spremiti dolazne podataka sa senzora.

Prijava za radionicu nalazi se ovdje. Radionica će se održati 12.10.2019. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 14:30 do 18:30 sati u prostoriji A101.

Python i Arduino za modernu znanost i eksperimente

RasPitaj Se! – Raspberry Pi radionice

U subotu 12.10. i nedjelju 13.10. organiziramo Raspberry Pi radionice na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (dvorana A101) u okviru EU Code Week-a.

 

1) Subota od 10 do 14 – Raspberry Pi & Python with Minecraft Pi
 
Prvi termin obuhvaća prenošenje znanja o osnovama korištenja računala Raspberry Pi i programiranju svijeta u igri Minecraft Pi kroz predavanje, demonstracije i mini zadatke. Termin bi obuhvatio sljedeće:

 • što je Raspberry Pi
 • bootanje Raspbian sustava
 • osnove korištenja operacijskog sustava Linux
 • osnove programskog jezika Python
 • upotreba Pythona za programiranje igrice Minecraft Pi kroz primjere i zadatke

Po završetku termina, voditelj upućuje polaznike na dodatne materijale. Materijali s radionice bit će javno dostupni na web stranicama udruge.

MinecraftPiCase
 
2) Nedjelja od 14 do 18 – OpenCV with Raspberry Pi
 
Drugi termin daje sudionicima priliku susresti se s jednostavnim primjerima uporabe OpenCV biblioteke u svrhu prepoznavanja objekata te ih uvodi u domenu računalnog vida. OpenCV biblioteka bi se instalirala na Raspberry Pi računalo i koristila u programskom jeziku Python. Tijekom radionice će sudionici dobiti zadatke u kojima će koristiti OpenCV biblioteku i kameru s mobitela, a koji će biti nalik sljedećima:

 • prepoznavanje objekta na slici
 • prebrojavanje lica na slici
 • korištenje rezultata prepoznavanja u Python programu

 

Radionice su primjerene za sve dobne skupine i predznanja. Zbog ograničenog broja mjesta je potrebno prijaviti se, prijavnica je dostupna na https://forms.gle/Sfawyo73uasYA4gb7

Dodatna pitanja možete uputiti na mail adresu mail@icm.hr ili nam se javite na facebook stranici https://www.facebook.com/IstrazivackiCentarMladih

PyTorch radionica

U nedjelju 6.10. od 14 do 17 sati organiziramo PyTorch radionicu u okviru EU Code Week-a na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (dvorana A101).

PyTorch radionica zainteresiranim studentima pruža osnovni uvod u duboko učenje kroz dva koraka:

 1. Uvod u duboko učenje te programska podrška za duboko učenje u Pythonu
 2. Uvod u PyTorch i treniranje neuronske mreže

U prvom koraku osnovni koncepti dubokog učenja bit će prezentirani kroz jednostavan pregled pojmova poput umjetne neuronske mreže, njenih slojeva, perceptrona, skupova podataka, parametara, treniranja, itd. Objašnjavanje koncepata će biti u potpunosti potpomognuto vizualizacijama. Prvi korak dodatno uključuje opis programske podrške za duboko učenje u Pythonu kroz pregled najpopularnijih i najkorištenijih biblioteka.

Drugi korak radionice se izvodi na računalima s podešenom bibliotekom PyTorch. Sudionicima se daje osnovni uvod u upotrebu radnog okvira PyTorch koji obuhvaća:

 • rad sa skupovima podataka
 • izgradnju arhitekture neuronske mreže
 • treniranje i testiranje mreže

Pytorch Radionica

Radionica se zaključuje kratkim pregledom svega odrađenog te upućivanjem studenata na materijale postavljene na internet stranicama udruge kao i materijale za one koje zanima više (preporuka knjiga i tutorijala).

Za sudjelovanje je potrebno poznavati osnove korištenja programskog jezika Python. Sudjelovanje na radionici je besplatno, no zbog ograničenog broja mjesta je potrebno prijaviti se. Prijavnica je dostupna na linku: https://forms.gle/8rH76hq4UDuUm6tDA

Dodatna pitanja možete uputiti na mail adresu mail@icm.hr ili nam se javite na facebook stranici https://www.facebook.com/IstrazivackiCentarMladih

ICM Summer of Code 2019

Ovog ljeta ponovno organiziramo program “ICM Summer of Code”!

Riječ je o nizu tematskih radionica koje će omogućiti polaznicima da steknu praktično iskustvo u razvoju programskog sustava. Ove godine razvijat ćemo rješenja za pametni grad koristeći razvojnu pločicu Arduino.

Program će biti održan u razdoblju od 22.7. do 28.7., a detaljni raspored radionica moguće je pronaći na http://icm.hr/soc/soc-2019.pdf

Sudjelovanje na programu je besplatno, a kapacitet ograničen, pa požurite!
Prijavnica i dodatne informacije o projektu su dostupne na web stranici http://icm.hr/soc/

Vidimo se!

Meet and Code: RasPitaj Se! vol.2 – Raspberry Pi radionice

20. i 21.10.2018. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (dvorana A210) u organizaciji Istraživačkog centra mladih uz potporu SZZG-a i Meet and Code inicijative :)
Ulaz je besplatan, no zbog ograničenih mjesta potrebno se prijaviti na https://goo.gl/forms/3qIvYRkgpF2Ro6rD2

Radionice:

1. Uvod u Linux i Git (termin 20.10.2018. od 11:30 do 14:30)
2. Flask: razvoj jednostavnog Web servera (termin 21.10.2017. od 10:00 do 13:00)
3. Docker i IoT (termin 21.10.2018. od 13:00 do 16:00)
* Preporučeno je sudjelovanje na svim radionicama, no moguće je i samo na nekima.

Radionice su primjerne za sve dobne skupine i predznanja.

Polaznicima prošlogodišnje radionice nije potrebno doći na subotnju radionicu, jer se ona ponavlja.

raspitajSe

Meet and Code: Printaonica

Ovu subotu organiziramo radionicu Printaonica u okviru Meet and Code i EU Code Week događanja na FER-u. Ulaz je besplatan, no zbog ograničenih mjesta potrebno se prijaviti na https://goo.gl/forms/CtkdDcSWGfHN9sk43

Printaonica je edukativna radionica s ciljem upoznavanja sudionika s osnovama 3D printanja.
Radionica se održava 13. listopada 2018. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, u podrumu C zgrade (na ulazu Fakulteta postavit ćemo putokaze do prostorije).
Vremenski radionicu organiziramo u četiri termina (10 – 11:45, 12:15-14:00, 14:15-16:00, 16:15-18:00). Sudionik se može prijaviti na samo jedan od termina.

#MeetandCode #TechSoupBalkans #SAP ŠUZA

photo_2018-07-14_17-50-27

Meet and Code: Bioinformatika

Ovu subotu organiziramo radionicu BioinfoRmatika u okviru EU Code Week-a na FER-u. Ulaz je besplatan, no zbog ograničenih mjesta potrebno se prijaviti na https://goo.gl/forms/2gc2U3Lp0CMxMPLE3

BioinfoRmatika je edukativna radionica s ciljem upoznavanja sudionika s osnovama bioinformatike u programskom jeziku R. Radionica se održava 6. listopada 2018. od 13 do 18 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, dvorana A210.

#MeetandCode #TechSoupBalkans #SAP ŠUZA

Bioinformatika_plakat-2

RasPitaj se! – Raspberry Pi radionice

………………………..raspitaj_se_plakat

“RasPItaj se!” je znanstveno edukativni program namijenjen prvenstveno srednjoškolcima studentima, ali i onima koji se prvi put susreću s programiranjem i računalima za ugrađene sustave.

Raspberry Pi je fleksibilna platforma u koju se lako udubiti, a nudi jako puno toga – prvo kao edukacijska platforma, a kasnije i kao prava mala projektna platforma.

Predviđene radionice i predavanja podijeljene su u nekoliko dijelova, od kojih je za neke potrebno predznanje stečeno na prethodnim radionicama „RasPitajSe“:

 1. Osnove Raspberry Pi-a: uvod u programiranje fizičkog svijeta (termin 16.12.2017. od 9:30 do 12:30)
 2. Uvod u Linux i Git (termin 16.12.2017. od 13:00 do 17:00)
 3. Flask: razvoj jednostavnog Web servera (termin 17.12.2017. od 10:00 do 13:00)
 4. Rpi samostalni projekt (termin 17.12.2017. od 14:00 do 17:00)

Cilj „RasPitaj se!“ je prvenstveno poticanje kreativnosti i “iskre” za vlastite projekte i upoznavanje polaznika s tehnologijama „otvorenog koda“, koje su širokih mogućnosti i besplatne za korištenje.

 

Radionice su namijenjene polaznicima svih spektra predznanja: od početnika do entuzijasta. Polaznici kasnijih radionica za koje su potrebna neka prethodno stečena znanja, ta znanja imaju priliku naučiti na prethodnim radionicama. Svaka radionica namijenjena je na do 15 polaznika u trajanju između 2 i 4 sata, s odgovarajućom pauzom. “RasPItaj se“ će se održati za vikend 16. i 17. prosinca 2017. godine.

 

Prijave za sve radionice su na sljedećem linku.  PRIJAVI SE! :D

 

 

Radionice Hour of Code 2017

PYTHON I ARDUINO ZA MODERNU ZNANOST I EKSPERIMENTE

 1. radionica: Moderni eksperimenti – prikazivanje podataka u realnom vremenu koristeći Arduino i Python
  termin (10.12.2017. 14:00 – 16:00)
 2. radionica: Moderni eksperimenti – vlastita grafička sučelja (GUI) za eksperimente
  termin (10.12.2017. 17:00 – 19:00)

* radionice je najbolje slušati jednu za drugom, no moguće je i svaku odvojeno

 

Arduino je nastao kako bi povezao računalo sa fizički svijetom i omogućio lako upravljanje   aktuatorima ali i povratnu vezu preko senzora. Ipak Arduino IDE ima ograničenu mogućnost za interakciju sa korisnikom. Moguće je ispisivati tekst preko serijskog monitora ili primiti tekstualne naredbe od korisnika. Korištenjem Pythona  za interakciju sa Arduinom otvara se novi svijet  mogućnosti. Moguće je grafički u vremenu prikazivati stanje senzora, moguće je preko samostalno dizajniranih grafičkih korisničkih sučelja direktno interagirati i upravljati aktuatorima, moguće je napraviti program koji će u potpunosti izvoditi mjerenja dok vi radite nešto drugo. A to znači jednu drugu dimenziju za znanost i na koji način možemo raditi mjerenja i eksperimente, a bez skupe opreme.

Radionica  „Moderni eksperimenti – prikazivanje podataka u realnom vremenu koristeći Arduino i Python“ baviti će se kako grafički u vremenu prikazivati stanje sa  jedno ili više senzora. Naučiti će se kako preko serije komunicirati između Pythona i Arduina, a zatim će se koristeći Matplotlib bibilotekom da bi se mjereni podatci sa raznih senzora prikazivali grafički u vremenu.

Na radionici „Moderni eksperimenti  – vlastita grafička sučelja  (GUI) za eksperimente“ naučiti će se kako koristeći PyQt samostalno osmisliti i napraviti grafičko sučelje (GUI) kojim ćemo moći upravljati eksperimentom (npr. zvučnikom, LED diodom,  motorom itd.) preko Arduina, ili pak pokrenuti mjerenje eksperimenta. Sudionici prve radionice napraviti će potpuni GUI za prikazivanje, obradu i spremanje dolaznih podataka sa senzora.

Prijave za obje radionice su na linku. Radionice će se održati u popodnevnim satima 10.12.2017.  na FERu, a detaljna vremena biti će poslana mailom prijavljenima.  Mogu se prijaviti svi zainteresirani neovisno o starosti.

……………………………………………..plakat_slika_moderni_eksperimenti

 

 

 

ICM Code Week na FERu

Meet_and_Code_Logo_RGB

Uz podršku TechSoup Balkans obilježavamo Europski tjedan programiranja. Događaj će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 4, Zagreb, u subotu 14.10.2017. godine, s početkom u 9 sati. Radujemo se druženju i kodiranju!

#TechSoupBalkans #MeetandCode #EUCodeWeek #SAP

Više informacija i prijavnica je dostupna na suza.fer.hr

ICM Summer of Code

Ovog ljeta organiziramo ljetnu školu programiranja pod nazivom “ICM Summer of Code”.Riječ je o nizu tematskih radionica koje će omogućiti polaznicima da u projektnom timu u potpunosti naprave vlastitu aplikaciju, čijom će demonstracijom škola završiti.

Dodatne informacije o projektu su dostupne na web stranici icm.hr/soc/, putem koje se i ostvaruju prijave.

U organizaciji imamo potporu FER-a (program ŠUZA); časopisa Bug i Vidi; Davora Škrleca, zastupnika u Europskom parlamentu te Studentskog Zbora Sveučilišta u Zagrebu.

ICM
Summer of Code 2017
Arduino Day 2017

U sklopu Arduino Day-a koji ce se odrzati na Fakultetu Elektrotehnike i Racunarstva ovu subotu 1.4.2017 u 14h, organiziramo radionicu za sve zainteresirane za programiranje razvojne plocice Arduino. Nije potrebno nikakvo predznanje niti oprema. Obradit cemo osnove programiranja , povezivanja Arduina s racunalom, te cemo realizirati nekoliko funkcija sa svjetlecim diodama i potenciometrom. Za prisustvovanje je potrebno prijaviti se na formu u nastavku. Broj polaznika je ogranicen. Veselimo se vasem dolasku!
https://goo.gl/oJ0VyJ
cover-eXlpI67uZCE929tnNXF2lrognmlFmxEs

Sat programiranja @ FER

ICM se i ove godine pridružio FER-u i ŠUZA-i koji se tradicionalno i ove godine pridružuju velikoj obitelji organizatora radionica programiranja Hour of Code. U jednoj lekciji iz programiranja učenici će napisati prve naredbe pod stručnim vodstvom naših entuzijastičnih voditelja. Arduino, Vaiana, FPGA, Lego Mindstorms, SpyPy…sve smo vam otkrili! Ovaj globalni događaj, u kojem je do sada sudjelovalo preko 15 milijuna učenika iz cijelog svijeta, održava se u tjednu od 5. do 12. prosinca, a na FER-u će se održati u subotu, 10. prosinca 2016. godine u 17 sati.
Raspored radionica pronađite na letku.
Ulaz je, dakako, slobodan, no kako bismo mogli osigurati potrebne resurse, molimo sve zainteresirane polaznike da se prijave na radionice klikom na ovaj link.

Europe Code Week 2016.

EU Code Week

Od 15. do 22. listopada u Europskoj uniji se obilježava tjedan programiranja. Cilj je, kroz druženje i zabavu, približiti tehnologiju svim građanima Europe. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu obilježit će ovaj tjedan organizacijom niza radionica za učenike. Radionice organizira ŠUZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu, program za popularizaciju znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Više informacija o radionicama pronađite nahttp://suza.fer.hr/suza?@=2jb2l#news_7519
I
straživački centar mladih sudjeluje s dvije radionice: Android 101 i Osnove web dizajna, tako da Vas pozivamo da nam se pridružite, naučite nešto novo i zabavite se :)

Ujedno ovim putem želimo zahvaliti našim članovima koji su organizirali radionice (Ivan Moštak, Dunja Vesinger, Domagoj Pluščec ) .