Dan znanosti i tehnologije

Zanimaju te znanost i tehnologija? Želiš znati kako je to studirati u inozemstvu i čime se to bave studenti
na najprestižnijim europskim sveučilištima? Pridruži nam se na Danu znanosti i tehnologije 9. prosinca!

Istraživački centar mladih organizira niz radionica i predavanja na kojima možete naučiti nešto novo i zanimljivo, steći nova poznanstva i dobro se zabaviti! A usput možda saznate i kako dobiti praksu ili upisati studij u inozemstvu.

Ove godine smo za vas pripremili:


DaZnaTe
Ulaz je besplatan. Dolazak na prezentacije je slobodan (bez prijave).
Kako je broj polaznik na radionicama ograničen, molimo vas da se na njih prijavite na sljedećoj poveznici https://goo.gl/6zacDE.

Slobodno nas možete kontaktirati u vezi svih pitanja ili nedoumica putem naše Facebook stranice ili na email adresu mail@icm.hr.

Zahvaljujemo svim našim suradnicima na ovom projektu: Fakultet elektrotehnike i računarstva , Mladi nadareni matematičari “Marin Getaldić”, ŠUZA, Društvo za edukaciju van okvira, Studentski zbor

11:00-11:45 Dodatno obrazovanje u inozemstvu na razini preddiplomskog i diplomskog studija
Voditeljica: Lara Vrbanec
Tema. Kako steći dodatno obrazovanje u inozemstvu tijekom studija bez dodatnih troškova
Opis. Na predavanju ću objasniti koje mogućnosti stjecanja dodatnog obrazovanja u inozemstvu su dostupne studentima iz Hrvatske. Objasniti ću kako se prijaviti na studentsku razmjenu (program kratkoročnog studiranja) te program dugoročnog studiranja u EU. Objasniti ću kako dobiti potrebnu financijsku podršku za ovakav pothvat. Također ću podijeliti svoja iskustva iz inozemstva. Odradila sam Erasmus+ stručnu praksu u inozemstvu tijekom preddiplomskog studija te trenutno pohađam diplomski studij u inozemstvu. Pridružite mi se i naučite zašto je dobro steći dodatno znanje u stranoj zemlji, i kako to napraviti sa studentskim budžetom.

12:00-14:00 Bioinformatika 101
Voditelji: Tomislav Barberić, Karla Carević
Tema. Izrada i usporedba filogenetskih stabala (stabala života)
Opis. Polaznici će naučiti kako se pretražuju baze podataka (kao što je NCBI) u potrazi za DNA sekvencama gena koji će biti korišteni u svrhu izrade filogenetskog stabla, kako obraditi (poravnati) pronađene sekvence, kako iz njih odrediti najbolji model evolucije, kako izabrati najbolji postupak generiranja filogenetskog stabla i na kraju kako generirati i kritički usporediti dobivena filogenetska stabla.

12:00-14:00 Igre svjetla (Društvo EVO)
Voditeljica: Ana Petrinec
Tema. Kroz nekoliko “stanica” (mini demonstracija, malih pokusa koje polaznici mogu sami isprobati, igara) iskusiti glavne fenomene iz geometrijske i valne optike – npr. konstrukcija slike pomoću leće, refleksija i difrakcija svjetlosti, svjetlovodi,…
Opis. Postanite lovci na žarulje i usput saznajte kako rade povećala, naočale i teleskopi. Kako se svjetlost kreće saznat ćete ako zaigrate svjetlosnu košarku. Mogu li nam boca vode i laser otkriti kako internet dođe do naših kuća? Možda želite od svog mobitela napraviti mikroskop? Pridružite nam se i bacite se na proučavanje šarenih svjetlosnih pojava oko nas!

14:00 Pauza

14:30-15:30 Colliders – the most powerful microscopes
Voditelj: Vasilije Perović
Tema. Kako “vidimo” čestice? Kako tražimo fundamentalne zakone? Zašto fizika nije dovoljna za otkrivanje fizike?
Opis. Poznata je činjenica da je LHC (veliki hadronski sudarač) najveći eksperiment u povijesti fizike. Kako zapravo “vidimo” čestice najvećim “mikroskopom” na svijetu? Kako rade čestični detektori? Na kojoj skali je fizika koju otkrivamo? Što nam sve treba osim fizike kako bi ovakav eksperiment uspio? Koje su mogućnosti za napredak?

15:30-16:30 Egzotično putovanje u novootkriveni svijet nanomagneta
Voditelj: Leonardo Pierobon
Tema. Davno zaboravljena teorija iz nuklearne fizike je nedavno oživjela neočekivanim otkrićima u nanomagnetima, koji imaju obećavajuću primjenu u istraživanju novih fenomena i razvoju novih tehnologija.
Opis. Ovo predavanje će vas uvesti u egzotični svijet nanomagneta i njihovu ulogu u razvoju spintronike – nove grane tehnologije. Predavanje će započeti uvodom u magnetizam koje će objasniti što su magneti i spin i zašto postoje. Potom ćete saznati zašto skyrmion, novootkrivena kvazičestica fascinantnih svojstava, ima obećavajuću primjenu u računalnoj pohrani podataka. Predavanje će završiti kratkim obilaskom laboratorija te pitanjima publike o magnetizmu i životu hrvatskih znanstvenika u inozemstvu.

15:30-17:30 Imitation Game (MNM Marin Getaldić)
Voditelj: Ivan Miošić
Tema. Kriptografija
Opis. Tijekom drugog svjetskog rata njemačka vojska imala je u svojim rukama moćni stroj za šifriranje poruka poznat pod nazivom Enigma. Saveznici su napravili ogroman korak prema pobjedi kada je genijalni Alan Turing svojim elektroničkom računalom uspio dekriptirati Enigmine poruke. Kroz ovu radionicu otkrit ćete što je kriptografija uopće, kako se koristila kroz povijest te kako se koristi danas. Najuzbudljiviji dio je simulacija borbe za informacije izmeđe Njemaca i saveznika.

16:30-17:15 Mozak ribe u virtualnoj stvarnosti
Voditelj: Vilim Štih
Tema. Korištenjem modernih mikroskopa i virtualne stvarnosti možemo vidjeti aktivnost svih stanica u mozgu za vrijeme ponašanja. Što ih možemo naučiti?
Opis. Polaznici će biti upoznati s metodama snimanja gotovo svih stanica u mozgu zebra ribe uz istovremenu virtualnu stvarnost i praćenje plivanja. Objasniti ću pitanjima koja možemo postavljati s takvim eksperimenata i osvrnuti se na diskusije o ciljevima i pristupima neuroznanosti na razini mreža.