Dan Znanosti i Tehnologije

U subotu, 3.10. u prostorijama Prirodoslovno matematičkog fakulteta (Horvatovac 102a) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Unska 3) će se održati Dan Znanosti i Tehnologije. Za Vas smo pripremili velik broj radionica koje su namijenjene osnovnoškolcima, srednjoškolcima, a i zainteresiranim studentima.
Pozovite svoje prijatelje, zabavite se i naučite nešto novo :) (Događanje je završilo)

plakat dan znanosti i tehnologije

LINK NA PRIJAVU

–prijave su završile

Prvi blok radionica: (PMF, Horvatovac 102a)

10:00-13:00 Kloroplasti – neopjevani heroji

Polaznici će na jedan dan stati u cipele molekularnog biologa te će naučiti koristiti laboratorijsku aparaturu koja se svakodnevno koristi u svrhu istraživanja stanica. Naučit će temelje staničnog frakcioniranja kao što su homogeniziranje stanica i centrifugiranje te primjenu mikroskopa u suvremenim istraživanjima. Uz to polaznici će biti upoznati s kemijom, evolucijom i građom kloroplasta te njegovoj važnosti u oblikovanju svijeta kakvog danas poznajemo, od prapovijesnih vremena pa sve do modernih primjena kloroplasta.

11:00-12:30 DIY: Kišna šuma

Učinak staklenika jedan je od čestih pojmova koje povezujemo uz ekologiju. Od osnovne škole slušamo kako je nepovoljan za sve stanovnike planeta Zemlje. Kako on zapravo izgleda možemo vidjeti na ovome pokusu. Smjestit ćemo malu šumu u plastične boce. Osim što ćemo iskoristiti boce, vidjet ćemo kako biljke mogu stvoriti svoj svijet i uočiti procese fotosinteze, transpiracije i odgovore biljaka na određene uvjete. Kao suvenir i podsjetnik na važnost brige o Zemlji, polaznici će moći ponijeti svoje “ekosustave” sa sobom.

11:30-12:30 Vole li vodenbuhe kavu ?

Polaznici će naučiti ponešto o svojstvima kofeina, po čemu je poznat i koje su njegove loše strane. Loše strane će se demonstrirati na slatkovodnom račiću vodenbuhi (Daphnia magna) zato što je proziran organizam i možemo pratiti otkucaje srca. Pripremat ćemo različite koncentracije otopine kofeina i davati ih vodenbuhama te odbrojavati njihove otkucaje srca.

Drugi blok radionica: (FER, Unska 3)

13:00-14:00 Evolucijska genetika – predavanje, dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski (A202)

Predavanje iz područja evolucijske genetike od znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Petra Tomeva Mitrikeskija, koji je odlučio podijeliti s nama svoja iskustva u radu na raznim znanstvenim projektima i problemima s kojima se susreo u svojem životu i karijeri.

13:00-16:00 Genetika Pythona (A209)

Kroz spoj biologije i programiranja u Python-u polaznici će raditi na rješavanju problema iz bioinformatike, discipline koja usko povezuje biologiju i računarstvo, a ubrzano se razvijala zadnja dva desetljeća i koja zbog svojih uspjeha u obradi bioloških podataka postaje sve popularnija.

Polaznici će naučiti neke mogućnosti programskog jezika Python, neke algoritme za obradu podataka te osnove genetike i kombinatorike primijenjene u algoritmima.

14:00-16:00 Matematika u bridžu (A201)

Uvod u bridž kao igru i upoznavanje s matematičkim principima igre

15:00-18:00 Život na osam nogu (A202)

Zapitali ste se kako žive ta strašna stvorenja koja su nam po svim uglovima soba? Dođite i upoznajte njihov nevjerojatan način lova, mogućnost pletenja mreže. Skupa ćemo pokušati opisati nekolicinu paukova do porodice i pokazati ćemo vam preko radionice kako se plete mreža. Najbolja radionica za sve koji se žele riješiti straha od pauka.