Božićna Printaonica

Pridružite nam se na božićnom izdanju Printaonice!
Printat ćemo last-minute ukrase za bor na 3D printerima i zazivati snijeg za blagdane. Nije potrebno predznanje za sudjelovati. Prijaviti se možete putem obrasca.

Bitno: na radionicu dođite na sporedni ulaz Instituta za fiziku, zato što tamo imamo montirano zvono (žuti gumb), koje zvoni nama u uredu, pa možemo doći po vas :)

Tokarski Party

Radionica/druženje povodom nabave tokarskog stroja.
Ideja je proslaviti nabavu novog stroja, dok će nas jedan stariji član udruge naučiti kako se on točno koristi. Imat ćete priliku sami se okušati u izradi predmeta na tokarskom, i usput malo bolje upoznati ostale članove udruge :)

Bitno: na radionicu dođite na sporedni ulaz Instituta za fiziku, zato što tamo imamo montirano zvono (žuti gumb), koje zvoni nama u uredu, pa možemo doći po vas :)

Najavite nam svoj dolazak!

STEAMpunk tipkovnica

Radionica/projekt adaptiranja pisaćih mašina u mehaničke tipkovnice za kompjuter. Radionica će se odvijati tijekom više termina (ovisno o brzini rada 3-5 termina), te je broj sudionika ograničen zbog ograničenog broja pisaćih mašina koje imamo (možete donjeti i svoju!). Obavezne prijave putem obrasca.

Bitno: na radionicu dođite na sporedni ulaz Instituta za fiziku, zato što tamo imamo montirano zvono (žuti gumb), koje zvoni nama u uredu, pa možemo doći po vas :)

Prezentacija “Umjetna inteligencija”

Istraživački centar mladih održava prezentaciju na temu “Umjetna inteligencija” ovaj utorak u 18 sati u Knjižnici Kajfešov brijeg (Ulica grada Gualdo Tadino 4, Zagreb). Ulaz je slobodan.

Umjetna inteligencija ima sve veći utjecaj na naš svakodnevni život, no što zapravo znamo o umjetnoj inteligenciji?

Meet and Code 2023: Istraži uz Python

Radionica će pružiti praktična znanja programskog jezika Python koja se mogu koristiti za analizu podataka. Podatke koje ćemo koristiti potječu iz različitih disciplina znanosti te ćemo se baviti analizom klimatskih promjena, analizom fizikalnih pojava te kretanjem svjetske populacije.
Analizom podataka možemo bolje razumjeti svijet koji nas okružuje te možemo donositi bolje odluke i zaključke. Takva znanja su korisna u mnogim disciplinama (znanost, politika, sport itd.) te postaju sve važnija u društvu.

Radionica će sadržavati i uvod u Python za one koji nisu upoznati s programskim jezikom Python ovisno o predznanju prijavljenih sudionika.

Istraži uz Python
Termin: subota 21.10.2023, 9 – 11:30
Mjesto: Institut za fiziku, Bijenička cesta 46, 10000 Zagreb
Prijavnica: https://forms.gle/C5kkTcR2MBCNSV4KA

Ciljna skupina su učenici srednjih škola, no mogu se javiti i ostali zainteresirani.

Svi materijali s radionice će biti naknadno javno dostupni na GitHub repozitoriju Istraživačkog centra mladih https://github.com/IstrazivackiCentarMladih

Meet and Code 2023: radionica C-omputer game

Kroz jednodnevnu radionicu dizajna jednostavne računalne igrice nauči osnove izgradnje algoritama te kako koristiti najčešće funkcije u programskom jeziku C.

Radionica je namijenjena za uzrast od 12 do 18 godina te je odlična za početnike ili one koji već nešto o programiranju znaju, ali se žele zabaviti i usput steći nova i korisna znanja o programiranju i game designu.

Na radionici možeš sudjelovati uživo u Zagrebu (14.10.2023.) ili online (15.10.2023.).

Prijavi se već danas na linku.

Radionica “Brzina svjetlosti – Pogled u prošlost”

Želiš saznati više o svjetlosti? Zašto je njena konačna brzina važna?

Onda si na pravom mjestu! Dođi u Istraživački Centar Mladih i nauči ponešto o svjetlosti, njenoj brzini, i zašto je važno da je brzina svjetlosti konačna.

Na ovoj radionici kroz razne eksperimente istražit ćemo svojstva svjetlosti. Koristeći samo mikrovalnu pećnicu i blok čokolade, izmjerit ćemo brzinu svjetlosti i zaključiti zašto nam je u astronomiji i fizici jako važno da je ta brzina konačna.

Radionica će se održati 10. 06. 2023. s početkom u 11h na Institutu za fiziku (Bijenička cesta 46, 10 000 Zagreb). Prijave na radionicu izvršavaju putem kratkog obrasca dostupnog na linku. Kada zaprimimo i obradimo Vašu prijavu, poslat ćemo Vam mail s potvrdom :)

Radionica se provodi u sklopu inicijative Girls own STEM koju provodi udruga Bioteka uz financijsku potporu tvrtke 3M kroz međunarodnu zakladu GlobalGiving, a od prosinca 2022. projektnim donatorima pridružila se i tvrtka MET Croatia Energy.

AstroPython radionica 2

Želiš li saznati koliko je star svemir uz pomoć Cefeida i Pythona?

Onda si na pravom mjestu! Dođi u Istraživački Centar Mladih i nauči kako izračunati starost svemira analizirajući podatke zvijezda Cefeida uz pomoć Pythona.

Na drugoj ovogodišnjoj AstroPython radionici koristiti ćemo Konkoly bazu podataka i iz nje izvući srednju relativnu magnitudu i period sjaja. U programskom jeziku Pythonu ćemo iz tih podataka dobiti i apsolutnu magnitudu zvijezde pomoću koje možemo izračunati mnoštvo stvari. Izračunati ćemo prosječnu udaljenost zvijezda te pomoću brzine kretanja tih zvijezda izračunati Hubbleovu konstantu pomoću koje se može izračunati starost samog svemira.

Radionica će se održati 03. 06. 2023. s početkom u 14h na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (Unska 3, 10 000 Zagreb) u učionici A-209.Prijave na radionicu izvršavaju putem kratkog obrasca dostupnog na linku. Kada zaprimimo i obradimo Vašu prijavu, poslat ćemo Vam mail s potvrdom :)

Radionica se provodi u sklopu inicijative Girls own STEM koju provodi udruga Bioteka uz financijsku potporu tvrtke 3M kroz međunarodnu zakladu GlobalGiving, a od prosinca 2022. projektnim donatorima pridružila se i tvrtka MET Croatia Energy.

Predavanje Permanentni magneti

Želiš naučiti više o permanentnim magnetima?

Dođi u Istraživački Centar Mladih i nauči kako teorijski modelirati permanentne magnete i rješavati složene zadatke koji ih uključuju!

Na predavanju Permanentni magneti će se učiti o prikazu magnetskih sila pomoću magnetskih dipola i magnetizacije te o izvoru magnetizma i kako/zašto stvari postanu magnetima. Bit će prikazani razni primjeri vrsta magneta te ćete moći njih isprobati vlastitim rukama. Na kraju predavanja ćete više znati o magnetima i njihovoj primjeni u stvarnom životu. Ako na predavanju budete imali još kakvih nejasnoća ili vlastita pitanja o magnetima, potičemo vas da slobodno pitate!

Predavanje će se održati 20. 5. 2022. s početkom u 11:00h  na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (Unska 3, 10000 Zagreb) u dvorani B5.

Pozivamo Vas da se prijavite na predavanje na linku.

Predavanje se provodi u sklopu inicijative Girls own STEM koju provodi udruga Bioteka uz financijsku potporu tvrtke 3M kroz međunarodnu zakladu GlobalGiving, a od prosinca 2022. projektnim donatorima pridružila se i tvrtka MET Croatia Energy.

Redox Rampage radionica

Želiš naučiti nešto novo o redoks reakcijama?

Onda si definitivno na pravom mjestu! Dođi u Istraživački Centar Mladih i nauči kako iz kemijske reakcije možemo bez problema ispisati redukciju i oksidaciju te zajedno s nama napravi pokuse koji prikazuju redokse.

Na Redox Rampage radionici razgovarati ćemo o kemijskim tzv. redoks reakcijama. Ova radionica posvećena je učenju redoks reakcija u kemiji, a sudionici će imati priliku upoznati se s osnovama redoks reakcija te njihovom praktičnom primjenom. Naš cilj je da sudionici dobiju cjelovit uvid u redoks reakcije i kako ih primijeniti u raznim situacijama. Kroz seriju interaktivnih predavanja i praktičnih pokusa, sudionici će se upoznati s različitim tipovima redoks reakcija, uključujući oksidaciju, redukciju i dr. Tijekom radionice, sudionici će imati priliku sudjelovati u brojnim pokusima kako bi što bolje razumjeli koncepte redoks reakcija. Mi ćemo biti na raspolaganju tijekom cijele radionice kako bi pomogli sudionicima da što bolje razumiju i primjene naučene koncepte. Radionica Redox Rampage će biti sjajna prilika za sve one koji žele proširiti svoje znanje o kemiji i naučiti nove vještine. Pridružite nam se na našoj radionici Redox Rampage i zajedno ćemo istražiti svijet redoks reakcija!

Radionica će se održati 27. 5 2023. s početkom u 11h na Institutu za fiziku (Bijenička cesta 46, 10000 Zagreb). 

Prijave na radionicu izvršavaju putem kratkog obrasca dostupnog na linku. O ishodu tvoje prijave obavijestit ćemo te u što kraćem roku.

Radionica se provodi u sklopu inicijative Girls own STEM koju provodi udruga Bioteka uz financijsku potporu tvrtke 3M kroz međunarodnu zakladu GlobalGiving, a od prosinca 2022. projektnim donatorima pridružila se i tvrtka MET Croatia Energy.

Meet and Code. Python Atlas

Zanimaju li vas karte? Zanima li vas programiranje s Pythonom? Onda je ova radionica prava stvar za Vas.

Nakon prezentacije o osnovama koda i principima algoritma za generaciju karte, sudionici će na bazi osnovnog koda graditi svoj kod, od dodavanja bioma na osnovni teren, do gradova i rijeka.

Vrijeme: 29.10.2022 15:00-18:00

Mjesto: Fakultet elektrotehnike i računarstva (Unska ul. 3) ili Institut za fiziku (Bijenička cesta 46). Lokacija ovisi o broju prijavljenih, biti ćete pravovremeno obavješteni.

Možete se prijaviti OVDJE

Više detalja o radionici možete pronaći na ovom plakatu:

Untitled

Meet and code 2022: AstroPython radionica

Želiš naučiti kako pravi astronomi tragaju za egzoplanetima?

Onda si na pravom mjestu! Dođi u Istraživački Centar Mladih i nauči kako koristeći Python analizirati podatke poznatih teleskopa u potrazi za planetima izvan našeg Sunčevog sustava.

Na ovogodišnjoj AstroPython radionici koristeći podatkovnu bazu NASA Kepler misije naučit ćemo kako jednostavno automatizirati potragu za egzoplanetima. Analiziranjem svjetlosnih krivulja zvijezda koristeći Python IDE zvan Spyder, bacit ćemo se u lov na tranzite, događaje kada planet svojim oblikom pređe preko zvijezde, te stvori zatamnjenje u njenoj svjetlosnoj krivulji! Iz takvih tranzitnih krivulja moguće je saznati mnoštvo informacija o radijusu, periodu i udaljenosti ophoda, te inklinaciji planeta čiju tranzitnu krivulju promatramo. Na ovoj radionici automatizirati ćemo dobivanje svih tih informacija iz podataka dostupnih u NASA Kepler podatkovnoj bazi, kako bismo odredili nalazi li se planet u “zlatokosinoj zoni” njegova sustava, tj. postoji li mogućnost da je on pogodan za život!

Radionica će se održati 22. 10. 2022. s početkom u 11h i 15h (dva termina) na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (Unska 3, 10 000 Zagreb) u učionici A-101. Osim uživo, radionicu će biti moguće pratiti online preko MS Teamsa. 

Prijave na radionicu izvršavaju putem kratkog obrasca dostupnog na linku. Kada zaprimimo i obradimo Vašu prijavu, poslat ćemo Vam mail s potvrdom :) 

AB WEB

Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete nas kontaktirati mail@icm.hr.

Ova radionica organazirana je u sklopu europske Meet and Code 2022 inicijative.

#meetandcode #sap4good #codeEU

Contributing.MD

FOSS mijenja svijet – pošalji pull-request.

Zainteresiran si za poboljšavanje svojih sposobnosti i programa koje koristiš? Tražiš mentorstvo i želiš podučavati? Samo želiš nešto što dobro zvuči na CV-u?
Tada je CONTRIBUTING.md radionica prava stvar za tebe!
Vrijeme odrzavanja je 30.10.2021. od 11 do 13 sati, a prijave su dostupne na linku: https://forms.gle/mUdP1va3EPSrAikPA
Vidimo se!

photo6032736048242603854
Printaonica 2021.
U subotu 23.10. u 10 sati na FER-u organiziramo Printaonicu 2021. u sklopu EU Code Week-a. Radionica se održava na FER-u, učionica D-260 (na ulazu Fakulteta postavit ćemo putokaze do prostorije).
Program “Printaonica” se sastoji od predavanja i radionica na kojima se sudionike upoznaje s osnovama 3D printanja. Na radionici će sudionici moći printati proizvoljne modele! Nije potrebno predznanje niti oprema, udruga posjeduje 6 3D pisača na kojima će polaznici printati svoje modele te naučiti o 3D printanju.
Radionica će biti odrađena uz pridržavanje svih epidemioloških mjera: sudionici su dužni ponijeti maske za lice. 3D printeri će biti odvojeni razmakom od najmanje 3 metra (a time i sudionici), te će se oprema temeljito dezinficirati. Voditelji radionice će tokom cijele radionice imati masku te voditi računa o tome da se sudionici pridržavaju mjera.
Meet and code – PythonGUI – Izrada grafičkog sučelja u Pythonu

U petak 22.10.2021. od 10:00 do 11:30 sati održavamo online radionicu Izrada grafičkog sučelja u Pythonu. Cilj radionice je pružiti praktična znanja programskog jezika Python koja se mogu koristiti za izradu aplikacija s grafičkim sučeljem. Tijekom radionice koristit ćemo biblioteku PySide6 kako bi kroz korake izradili primjer jedne aplikacije nakon koje će sudionici moći napraviti i svoju aplikaciju. Radionica je prilagođena za učenike srednjih škola.

Za sudjelovanje na radionici potrebno se je prijaviti putem obrasca: https://forms.gle/hi75EEUAW9SKkDsv5. Materijali s radionice će biti naknadno javno dostupni na Github repozitoriju Istraživačkog centra mladih https://github.com/IstrazivackiCentarMladih

Radionica je organizirana u okviru inicijative Meet and code
PySide

Meet and code – Izrada web aplikacija uz Django

U petak 22.10.2021. od 14:30 do 16:00 sati održavamo online radionicu Izrada web aplikacija uz Django. Cilj radionice je pružiti praktična znanja programskoj jezika Python i biblioteke Django za izradu web aplikacija. Na radionici ćemo kroz korake izraditi primjer jedne aplikacije nakon koje će sudionici moći napraviti i svoju aplikaciju. Radionica je prilagođena za učenike srednjih škola.

Za sudjelovanje na radionici potrebno se je prijaviti putem obrasca: https://forms.gle/ihefPC84YAKBQFcC8. Materijali s radionice će biti naknadno javno dostupni na Github repozitoriju Istraživačkog centra mladih https://github.com/IstrazivackiCentarMladih

Radionica je organizirana u okviru inicijative Meet and code

Django

Arduino i Python za modernu znanost i eksperimente

U subotu 23.10.2021. od 10:00 do 12:30 sati održavamo online radionicu Arduino i Python za modernu znanost i eksperimente. Arduino je nastao kako bi povezao računalo s fizički svijetom i omogućio lako upravljanje aktuatorima, ali i povratnu vezu preko senzora. Korištenjem Pythona za interakciju s Arduinom otvara se novi svijet mogućnosti. Moguće je u stvarnom vremenu obrađivati i prikazivati stanje senzora te preko samostalno izgrađeno korisničkih sučelja direktno interagirati i upravljati aktuatorima, a moguće je napraviti i program koji će u potpunosti izvoditi mjerenja dok vi radite nešto drugo. Time ostvarujemo mogućnost da na puno više načina možemo, bez skupe opreme, izvršavati znanstvene eksperimente. Radionica je prilagođena za učenike srednjih škola.

Za sudjelovanje na radionici potrebno se je prijaviti putem obrasca: https://forms.gle/hi75EEUAW9SKkDsv5. Materijali s radionice će biti naknadno javno dostupni na Github repozitoriju Istraživačkog centra mladih https://github.com/IstrazivackiCentarMladih

Radionica je organizirana u okviru inicijative Meet and code
f2a80240e51786c3efd6ded0155e7100109a1660

RasPitajSe! Raspberry Pi radionice
U subotu 27.02.2021, u 9:00 u dvorani A101 udruga ICM organizira popularnu radionicu RasPitajSe! – Raspberry Pi radionice. Broj sudionika je ograničen te umanjen u odnosu na standardni radi epidemioloških mjera. Nije potrebno predznanje niti ikakva oprema (iako poželjno da imate svoje kako bi vam ostale postavke).
 
Tema radionice: IoT – mobilna aplikacija i Blynk.cc
 
Prijave na linku: https://forms.gle/oYL3n1Jh15SdvUrX7 – pristupnike molim da pričekaju potvrdu o prijavi na mail (očekivano petak kasno poslijepodne) zbog uobičajene velike navale na ovakav tip radionica.
 
Sudionike molimo da ne kasne te da ponesu vlastite smartphoneove (iOS, Android) na koji bi instalirali napravljenu mobilnu aplikaciju. Također, možete ponijeti svoje IoT senzore/motore/lampice/rpi kamere/webkamere i slično s kojima već neko vrijeme planirate napraviti kućni IoT sustav (npr otvaranje garaže putem mobilne aplikacije, paljenje rasvjete, video nadzor i slično) a nikako do sad niste uhvatili vremena ili živaca – ova radionica je idealna za vas :)
 
Vidimo se na radionicama!
raspberry vol4_page-0001
Održana radionica Printaonica

Ovu nedjelju, 14.2.2020., je održana još jedna Printaonica, uz maksimalno pridržavanje mjera socijalne distance.

photo5857147777908323830

photo5857147777908323835

 

Meet and code – Istraži uz Python

U petak 16.10.2020. od 16 do 18 sati održavamo online radionicu Istraži uz Python. Cilj radionice je pružiti praktična znanja programskog jezika Python koja se mogu koristiti za analizu podataka. Radionica je prilagođena za učenike srednjih škola.

Za sudjelovanje na radionici potrebno se je prijaviti putem obrasca: https://forms.gle/WqpLKi3nPe3grgkE6.

Radionica je organizirana u okviru inicijative Meet and code

Istraži uz Python